×

Kagit Torba veya kese kagidi cevreye neden daha fazla zarar veriyor?

Kese kağıdını üretmek için dört kat daha fazla enerji harcanıyor

BBC Türkçe'nin derlediği habere göre, Kuzey İrlanda Meclisi'nin 2011'de yaptığı bir araştırma, bir kese kağıdını üretmek için gereken enerjinin, plastik poşet için gereken enerjinin dört katı olduğunu ortaya çıkardı. Petrol rafinerilerinin atıklarından yapılan plastik poşetlerin aksine kese kağıdı için ormanların kesilmesi gerekiyor. Üretim sürecinde de plastik poşetlere kıyasla daha fazla kimyasal kullanılıyor.

Kese kağıdının nakliyesi sırasında daha fazla enerji harcanıyor

Kese kağıdının ağırlığı tek kullanımlık plastik poşetten daha fazla. Bu yüzden üretildikten sonra nakliyesi sırasında daha fazla enerji kullanımına ve dolayısıyla karbon ayak izine yol açıyor.

İklim değişikliğiyle mücadele için kese kağıdı yapımında kesilen ormanların yerine yenilerinin dikilmesi gerekiyor.

Kese kağıdını üretmek için cok kullanimlik bez torba ve posetlere gore 20 daha falz temiz su harcaniyor.

Cok kullanimlik bez poset ve bez torbalarin uretimi icin; nerdeyse hic su kullanilmiyor. onumuzdeki yuz yilin en buyuk degeri temiz su kaynaklarimiz. Hindistan ve Pakistan gibi nusuf yogunlugu yasayan ulkelerde su kullanimi artik kontrol edilemedigi icin yaz ayrilarinda siklikla kuraklik ve susuzluk ile karsilasilmaktadir. Temiz su kaynaklarina erisim her gecen gun zorlastigi dunyamizda kagit uretiminde kullanilan su miktalari ve kullanilan kimyasallarin temiz sularimiza verdigi zara suphesizki azimsanmayacak derecede degildir.

Plastik poset cope gitmesini durdururken;( kisacasi bir iyilik yaparken ) oteki taraftan ormanlarin kesilmesine, en degerli temiz su varliklarimizin krilenmesi yol aciyoruz.

Kagit torbalar tek kullanimlik olarak algilanmakta ve ilk kullanim sorasinda cope atilmaktadir

Kagit torbalarin, kese kagitlarinin kullanim sorasi kullanimdaki algi tek kullanimlik oldugu icin; cogu kagit torba geri donusume girmeden cope atilmaktadir. Cope giden kagit posetler , kese kagitlari dayanikli kullanimi olmadigindan dolayi tekrar kullanilamamaktadir ve cevre kirliligine yol acmaktadir. 

01 Ağustos 2019